Als iedere druppel geteld wordt

Vandaag lezen we het in haast ieder journaal, de waterlopen staan ‘historisch’ laag. En de komende dagen wordt er zeker en vast géén regen verwacht. Zomerbars draaien overuren en de rekken met het gemarineerde braaigoed worden 24/7 aangevuld. Hoe raar kan een systeem toch in mekaar steken, maar wie zal het worst wezen?

Intussen valt de economie letterlijk, maar ook figuurlijk stil. Zelf kon ik al vaststellen dat de vijzels op het Albertkanaal het saswater gelukkig recupereren, terwijl ze nu in Terneuzen een sluizenstop moeten verrechtvaardigen. Deze systemen en hun verstoring komen later meer uitgebreid aan bod.

Ik wil het in deze post hebben over die parabel van het kolibrietje en de bosbrand. Je ziet Spaceman nu staan op de rand van m’n waterton. Misschien ben ik daarin wat obsessief, maar als ik merk dat er regen aankomt, ledig ik een deel van m’n ton op voorhand. Het getapte water wordt wijs gebruikt en ik heb zo weer meer vers water opgespaard. Soms hapert buienradar wel eens en zit ik met een deficiet maar zo wil ik dat ene bekje zijn voor m’n omgeving.

de grafiek waarop ik de “leegloop” inschat

En dat is iets wat iedereen kan. Ik begrijp wel dat men nu sterk inzet op regenwaterputten en vorig jaar hoorde ik hoe de watermaatschappijen het concept van slimme bemetering wilden aanwenden. Maar het wantrouwen tussen overheid en burger is enkel maar gegroeid, waardoor ik vermoed dat dit wel eens een dooi mus zal blijven.

Gelukkig zijn er ook initiatieven zoals de slimme regenwaterput die m’n hart echt wegdragen. Studenten die een project op poten zetten om dat idee van pro-actief de voorraad te ledigen in praktijk omzetten. Ikzelf, ik boer nog wel effe voort met m’n manuele versie. In 2018 schreef ik dit al eens over die digitale watermeter van de watermaatschappijen. Ik wist dat de burger dit ( terecht ) ging wantrouwen, na het debacle met de digitale meter van Fluvius.

Lees in dit verband ook

  • Grondwater zakt drastisch ( VRT )
  • Neerslagtekort, er is meer aan de hand! ( VRT )
  • bron van de Theems schuift op. ( nieuwsnl )
  • Meer in de VS geeft maffiageheimpje prijs ( HLN )
  • Terneuzen, beperkingen van het versassen van schepen ( Leids Dagblad )
  • Waterstanden Nederland ( rijkswaterstaat )
  • De slimme waterput ( RTC Oost Vlaanderen )
Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s