Dag Aarde, vroeger dan verwacht met 8 miljard

VRT nieuws liet ons verstaan dat we dra een nieuwe “epische” kaap bereiken hier op aard:

Op 15 nov 2022 zijn we officieel met 8 000 000 000

Het noopt mij tot enige spoed, want na de gaffel van Jef om ons vak te degraderen tot enkel een klimaatvak dewelke dan blijkbaar ook nog eens, tot mijn grote verbazing, gedoogd door onze katholieke koepel. Waarom “enige spoed”? Ik had mezelf namelijk voorgenomen om in het kader van deze kaap mijn zoektocht in te zetten. De inzet van de queeste is de vraag of 9 miljard mensen op aarde wel haalbaar is.

Het is de hamvraag geworden tijdens het schrijven van de nieuwe einddoelen voor ons uniek vak aardrijkskunde. Los daarvan groeide het idee om een soort van manifest, handleiding of naslagwerk te maken die deze vraag trachtte te beantwoorden. Het zal een tocht worden langsheen de mijlpalen van onze demografische geschiedenis, een chronologische opbouw, bol van geografische kennis en feiten. ‘k Ben er nog niet helemaal uit of het leerplan van de 2de graad een betere leidraad is doorheen deze boeiende materie.

Maar dat er nood is aan een leesbaar werk rond hoe wij hier in het Antropoceen (3) aan het knoeien zijn is duidelijk! Zeker als je eens de commentaren op Facebook er op na houdt, héhé. Op deze classy website en op deze back-up tracht ik het één en ander te duiden, verduidelijken en duidelijk te maken aan zij die het vak aardrijkskunde destijds gemist hebben in z’n huidige vorm. Net ook gisteren mocht ik mee de hand leggen aan het vervolgverhaal van het boeiende epos in de 2de graad.

Link naar het oorspronkelijk bericht

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s