Voorzichtig met waterbommen

Vandaag, 24 juni, werd Lier en omstreken verrast op een hevige plensbui. Gezien de omstandigheden en de zucht naar spektakel bombardeerde de burgvader dit tot “waterbom”. De link met de echt dramatische gebeurtenissen in Verviers en Pepinster was gelegd.

Nu ja, ik zou toch maar oppassen met dit soort uitspraken. Het feit dat hier en daar wat kelders onder liepen en er wat water in de straten stond, maakt nog niet dat het een echte bom was he. Ik snorde het één en ander op. Zo is Waterinfo.be een GIS-tool die heel wat inzichten laat verwerven.

waterbom lier
Regenval laatste 24 uur boven Lier

Feit is dat de enorme verharding van een stad zoals Lier, in combinatie met verharde, uitgedroogde grond het één en ander versterkte. Misschien is het hoogtijd om ook daar eens het één en ander uit te breken, zodat het water de grond in kan. Aan de stand van de Nete te zien viel het nog best mee met die hoeveelheid water.

Ik herinner me hoe in 2011 mijn eigen Pierstraat eventjes een rivierstraat werd, beste Rik. Dus was dat ook al een waterbom? Intussen nam Kontich structurele maatregelen om deze beek in te tomen en ja, ze werken. Bovenstroomse buffering is zo’n maatregel.

Lees ook

omslagfoto door form PxHere

PS; dit is de backup omdat het origineel op de Classysite momenteel géén mediaupload toestaat.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s